Expertblog

Blog: Zijn wijncursussen saai? Nee joh!

Expertblog – Op een regenachtige doordeweekse avond in een klaslokaal wijnen een voor een proeven. Dit klinkt nogal saai. Maar het kan ook anders. Online thuis op de bank op een geschikt moment een cursus volgen en vervolgens het vliegtuig in om in de wijngaarden zelf te proeven.

Stel je eens voor. Je vertrekt naar het wijngebied Uitiel-Requena in de “Sierra de la Bicuerca” een van de D.O.’s zo’n 90 kilometer van de stad Valencia. Je gaat op bezoek bij Hoya de Cadenas van Bodega Vicente Gandía. Vicente Gandia is het grootste wijnhuis in de omgeving van Valencia en heeft, volgens de Spaanse wijngids Penin Guide de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Het landgoed is voorzien van alle moderne technologieën, die nodig zijn om het optimale uit de bodem en de druif te halen. Dit gebied staat ook bekend om zijn ‘doble pasta’, wat dat precies is kun je zelf aan de wijnmaker vragen.

Milieuvriendelijke technieken
Alle wijnstokken hebben een eigen, computergestuurd irrigatiesysteem dat alleen gebruikt wordt als er weinig regen is. Snoeien, bijsnoeien en oogsten worden allemaal uitgevoerd met milieuvriendelijke technieken om erosie en uitputting van de druif en bodem te voorkomen.

In de middag geniet je met andere liefhebbers van de Spaanse keuken met een gezellige lunch. Nadat je de wijnmaker het hemd van zijn lijf hebt gevraagd, ga je richting het wijnmuseum.

Tapas
Het ‘Art on Barrel Museum exposeert een collectie van gedecoreerde vaten bij bekende kunstenaars uit de provincie Valencia. Tot nu toe was deze collectie alleen nog maar voor publiek te zien op de ARCO Art Fair in het Valenciaanse Instituut van Moderne Kunst (IVAM).

Om 16.00 uur vertrek je weer met een chauffeur naar Valencia, waar iedereen zich lekker kan opfrissen. Deze dag wordt afgesloten met een super tapas diner met uitzicht over de middellandse zee, uiteraard inclusief wijnarrangement.

Neen een wijncursus hoeft beslist niet saai te zijn!

Ga mee op reis
Wil je dit avontuur zelf beleven? Dat kan. Ga dan mee op een exclusieve 3-daagse wijncursus naar Valencia begin juli. Lees hier meer over deze onvergetelijke wijnreis.

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Blog: Oosterscheldekreeft ‘een lieve lust’

Volgend artikel

Jazz and Wine & Dine bij Tante Kee

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.