Blog Schmidt Zeevis: volop Zeeuwse mosselen
Expertblog – Nu de ‘R’ weer in de maand zit, zijn er volop échte Zeeuwse mosselen. Het blijft een terugkerend misverstand dat mosselen er enkel zijn in die maanden. Het stamt uit de tijd dat nog niet gekoeld kon worden vervoerd. Straatventers verkochten huis-aan-huis in de koude herfst- en wintermaanden.
Tegenwoordig zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar. Vanaf half mei zijn er de zogeheten hangcultuurmosselen en twee maanden later gevolgd door de bodemcultuurmosselen, die er zijn tot de eerste helft van april in het jaar daarop.
Voortplanting
Daarna (vanaf half april) is de Zeeuwse bodemcultuurmossel niet geschikt voor consumptie, omdat de mosselen zich dan voortplanten. In juni zit er veel voedsel in het zeewater, zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten.
Om in de ‘stille’ maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen, wordt gebruikgemaakt van importmosselen uit Ierland, Denemarken en Duitsland.
Vier soorten
Over het algemeen kunnen we de Zeeuwse Mosselen indelen in vier soorten.
- Hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. Seizoen: half mei – eind juni.
- Bodemcultuurmosselen uit de monding van de Oosterschelde. Start seizoen: eind juni.
- Bodemcultuurmosselen uit de Oosterschelde.
- Geïmporteerde ‘Zeeuwse’ mosselen: vanaf half juni.
Hangcultuurmosselen
Dat heeft een kleine toelichting nodig. De hangcultuurmosselen starten het seizoen. Deze prachtige mosselen worden aan lange touwen bovenin de waterkolom gekweekt en zijn door deze manier van groeien eerder ‘klaar’ voor consumptie. Dit is tevens de start van het Zeeuwse mosselseizoen.
Bodemcultuurmosselen
De bodemcultuurmosselen uit de Oosterschelde volgen de hangcultuur meestal met een maand of twee op. De Zeker Zeeuws-bodemcultuurmosselen die groeien op percelen in de monding van de Oosterschelde (tegen de Stormvloedkering).
Deze zijn relatief vroeg geweldig van kwaliteit. De unieke ligging van deze percelen op het snijvlak van de Noordzee en Oosterschelde zorgt ervoor dat deze bodemcultuurmosselen eerder volgroeid zijn.
Zeker Zeeuws
Dan zijn er ook nog de ‘geïmporteerde Zeeuwse mosselen’. Dat is een verhaal op zich. Er zijn mosselen op de markt verschenen die opgevist worden in het buitenland, getransporteerd worden naar Nederland om daar verpakt te worden.
Deze mosselen worden veelal ook verkocht onder de noemer ‘Zeeuwse mosselen’. Met een ‘Zeker Zeeuws’-keurmerklabel op de verpakking bent je er zeker van dat het komt van de Zeeuwse mosselboeren die telen en kweken in Zeeland.