Blog

Blog: Nieuwe energie in De Burgemeester in Linschoten

Sander Spruijt en Anne Hövels zijn sinds kort de eigenaren van sterrestaurant De Burgemeester in Linschoten. Aanleiding voor een uitgebreide lunch, waarbij klassiek modern ontmoet. ChefsFriends.nl mag aanschuiven.

In hartje Linschoten met een riviertje voor de deur ligt de trots van het dorp: sterrestaurant De Burgemeester. Sinds 2010 is deze eetgelegenheid in het Groene Hart, op 20 minuutjes rijden van Utrecht en slechts een half uurtje gelegen van Rotterdam, in het bezit van een Michelinster.

Sander en Anne nemen begin dit jaar het restaurant over van Bernard Tesink, die zich tegenwoordig nog meer met wijnen bezighoudt en in Oudewater wijnhandel en delicatessenzaak Grandi Vini runt. Een droom komt uit voor het jonge paar.

Het weer is goed, dus de ontvangst is buiten. Gasten komen via de rode loper en worden verwelkomd met een glas bubbels van champagnehuis Moët. Dan wordt duidelijk dat we ons gaan opmaken voor een 10-gangenlunch waarin Sander zijn stijl, klasse en kunde wil tonen.

Alliance Gastronomique
Onder de gasten familie, vrienden en vakmensen. Zo is de immer enthousiaste Robbert-Jan Nijland van ’t Nonnetje uit Harderwijk aanwezig, net als Peter Postma van Kaatje bij de Sluis (Blokzijl), Bart Ausems van Tout a Fait (Maastricht) en het gezellige Belgische horecapaar Loes en Carl Wens, eigenaren van sterrestaurant De Pastorie uit het Belgische Lichtaart. Allen leden van restaurantvereniging Alliance Gastronomique, waar ook De Burgemeester bij aangesloten is.

De amuses worden buiten geserveerd. We beginnen met een horentje met tom ka kai en vadouvan, gevolgd door een ei gevuld met een mousse van asperge, forel en daaronder rijst. De derde, rake amuse is een Gillardeau-oester. Lekker puur zonder poespas.

Voordat we naar binnen gaan, nemen Anne en Sander het woord. Mooie emoties komen los nu hun droom – een eigen restaurant runnen – waarheid is geworden. Wat volgt, is een grote fles Barolo, uit 2004. Het jaar waarin Sander voor het eerst in aanraking komt met De Burgemeester. De fles komt uit de handen van Bernard Tesink, de voormalige eigenaar. Bernard memoreert aan het feit dat wijn tijd nodig heeft om goed te worden. De inmiddels 27-jarige Sander snapt de hint.

Sambai
We gaan naar binnen en gaan beleven dat het goed is. Dat het goed zit met de ambitie en kwaliteit van ‘de nieuwe Burgemeester’. Na een flitsende video en de onthulling van het nieuwe logo gaan we aan tafel voor een kwaliteitslunch, waarin Sander samen met souschef Tommy Jansen zijn team de spanning van de afgelopen dagen van zich af kan koken.

We beginnen met een tartaar van kalf, cèpes, ponzu en truffel. Daarbij wordt uit een langwerpige 1,5-literfles een mooie Duitse wijn Siefersheimer Riesling ‘vom Porphyr’ 2012 van Wagner Stempel uit Rheinhessen geschonken. Deze wijn begeleidt ons door de eerste zeven gerechten. De wijn heeft kracht en mineraliteit met tonen van abrikoos en perzik. Een fijne vriend voor de komende gangen.

Het volgende gerecht is langoustine met piccalilly en sambai. De sambai-azijn smaakt friszuur en verrast in dit gerecht. Het is het eerste signaal dat Sander open staat voor de Aziatische cuisine en deze op verfijnde wijze wil toevoegen in zijn keuken. Dat is meer dan goed gelukt!

Dan komt coquille op tafel, met asperge, morielje en beurre blanc. Heerlijk klassiek met een werkelijke topbotersaus. Na deze knaller worden onze smaakpapillen even tot rust gebracht, zegt Sander. Maar wat er komt is een Noordzeekrab met avocado en ijs van papaja. Juist dat ijs maakt dit gerecht tot een, laten we zeggen, bijzonder tussengerecht. Geen rust dus. Wel genot.

Physalis
Het tempo zit er goed in en het volgende gerecht dient zich aan: Kabeljauw met dashi, physalis en kimchi. De kruisbes (physalis) is gekarameliseerd en zorgt voor een zoete, krokante verrassing in dit mooie visgerechtje met Aziatische twist. De dashi-bouillon wordt aan tafel over het gerecht geschonken. Een methode die gelukkig heel vaak wordt gebruikt bij De Burgemeester. Het zorgt voor extra beleving en vrolijke gezichten.

Niet alleen het schenken van sauzen aan tafel valt op. Ook de bordpresentatie maakt indruk. Het servies speelt een belangrijke rol bij De Burgemeester en laat de gerechten nog beter tot zijn recht komen.

Maar we moeten door. Het volgende gerecht is kaviaar met rundermerg en waterkers. Kleurrijk en smaakvol, geserveerd in een prachtig golvend bord. Dan volgt een klassiek gerecht: zeetong, paling en beurre noisette. De hazelnootboter, die ook weer aan tafel aan het gerecht wordt toegevoegd, is werkelijk om te watertanden. Lekker vettig met mooie hazelnootkrokantjes. Dit willen we iedere dag!

Wagyu
Na de serie van visgerechtjes gaan we over naar vlees. Daar hoort rode wijn bij, een Barolo ‘Bussia’ Riserva 2008 van Franco Conterno uit Piemonte. De indrukwekkend grote flessen wijn worden aan tafel gebruikt om de glazen te vullen. Sommelier Rodney Bottenberg bewijst hier hoe je echte wijnbeleving aan tafel krijgt.

Wagyu staat op het menu. Uit Schoorl. De Noord-Hollandse Wagyu wordt geserveerd met ui en gomasia, een Aziatische smaakmaker gemaakt van geelbruin sesamzaad en zout.

Bij hetzelfde glas Barolo komt vervolgens een super mals stuk Anjou-duif op bord met pistache en polenta. Inderdaad, aan tafel voorzien van een heerlijke saus door Sander zelf.

Gewürztraminer
We gaan richting finish, maar eerst komt er nog een mooi dessertwijn op tafel. Geschonken wordt een Gewürztraminer, Klingenmünster, Auslese uit 2011 van Weingut Porzelt uit de Pfalz in Duitsland.

Dan komt het dessert, wat mij betreft wel het meest bijzondere gerecht van vandaag. Het is een dessert met champagne, komkommer, palmhart en dragon. Die dragon. Die is werkelijk fantastisch en samen met de komkommer voorkomt het dat het een voorspelbare zoet geheel wordt. Wij zijn erg enthousiast over deze kruiden- en groentetoevoeging aan dit dessert.

Met het laatste gerecht in gedachten komen we tot de conclusie dat De Burgemeester onder Sander en Anne een veelbelovende start kent. De culinaire burgervader van Linschoten kenmerkt zich door klassieke gerechten met moderne veelal Aziatische invloeden. Lekker licht en afwisselend.

Zeker met de plannen van Sander en Anne een goed moment om naar Linschoten te gaan. ‘Want we gaan nog meer naar de gast koken’, vertelt Sander. Een toelichting: ‘Door een innovatief reserveringssysteem op onze site kunnen gasten alle wensen en voorkeuren kenbaar maken, waarna wij op maat gaan koken. Om zo nog meer aan gastbeleving te gaan doen’.

Restaurant De Burgemeester is gevestigd aan de Raadhuisstraat 17 in Linschoten. Het restaurant is voor de lunch van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 12.00 uur geopend en voor diner van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur. Reserveren kan hier.

Vorig artikel

Lekkerste wijnen en beste gerechten bij De Leuf in Ubachsberg

Volgend artikel

Erik van Loo geeft masterclass asperges en Oosterscheldekreeft

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.