Blog: Maastricht is onthaasten om de hoek
Op nog geen twee uur reizen met auto of trein vanuit de Randstad ligt een andere wereld, Maastricht. Hier genieten mensen ontspannen van traditie en gastronomie. ChefsFriends doet een dagje Limburgse hoofdstad en ervaart deze foodlovers-bestemming.
Het is maandag vroeg in de middag en de winkels zijn net open. De winkelstraten lopen al behoorlijk vol, ondanks dat de zon het vandaag niet gaat winnen van de wolken. De sfeer is ontspannen en relaxt.
Wyck
Een wandeling door de hippe buurt Wyck levert op dit tijdstip nog niet veel reuring op. Wel laat de Rechtstraat zijn potentie zien als lekkere foodstraat met restaurantjes, delicatessenshops en wijnwinkels.
Op Plein 1992, net ten oosten van de Maas, is het bij espressobar Coffeelovers druk met kletsende buurvrouwen, wielrenners in sportkledij, lunchende kantoorklerken, studenten met MacBook en toeristen uit Azië en dichterbij huis, zoals deze travelblogger.
Ik neem een Caffè Nocciolato, een hazelnoot-chocolademelk cappuccino. Briljant is de crunch van hazelnoot met geharde suiker op de brede schuimlaag. Geen wonder dat Coffeelovers al over zes vestigingen in Maastricht beschikt en verder actief is in Eindhoven, Roermond en Nijmegen.
De koffie van deze keten wordt dagelijks gebrand bij Koffiebranderij & Theepakkerij Blanche Dael. Het authentieke winkeltje in de Wolfstraat bereiken we door de‘Hoeg Brögk’ (‘Hoge Brug’) over de Maas over te steken. We zijn nu links van de Maas, waar het oude stadscentrum zich bevindt.
Blanche Dael
In het familiebedrijf staat de vierde koffiegeneratie aan het roer om dagelijks koffiebonen en doppinda’s te branden. Het is maar goed dat Guillaume Dael in 1878 zijn baan van spoorbeambte inwisselde voor winkeleigenaar in koloniale waren. De koffie van Blanche Dael bestaat uit 97 procent arabica-bonen en 3 procent robusta. Door de melange en de dagelijkse bonenbranding blijft de koffiesmaak fier overeind in de cappuccino’s bij Coffeelovers.
De Maastrichtse winkelstraatjes ademen de sfeer uit van vroeger. Niet in de laatste plaats vanwege de straatnamen. Zo zijn er veel te herleiden tot middeleeuwse benamingen zoals de Helpoort, Heksenstraat en Stokstraat. Het contrast met moderne gebouwen maakt het centrum extra interessant.
In een zijstraatje bij de Markt – met zijn indrukwekkende vrijstaande Stadhuis – duikt ineens de shopping mall Entre Deux op, een overdekt winkelcentrum waar de nadruk op fashion ligt. Wij lopen door de winkels om bij buurman Boekhandel Dominicanen naar binnen te gaan.
Limburgse focaccia
Dit moet wel de mooiste boekwinkel van Nederland zijn. Gevestigd in de voormalige en eeuwenoude Dominicanenkerk vind je er sinds 2006 een prachtige boekhandel. Op het toenmalige priesterkoor van de kerk lopen we weer tegen een Coffeelovers aan. Deze keer genieten we van een krokante Limburgse focaccia van Bakkerij Franssen uit het Zuid-Limburgse Epen, gevuld met luchtig gebakken ei en bacon.
Wie oog heeft voor geschiedenis, kan wandelen langs, over of naast de vestingwerken van Maastricht. De zogeheten stadsomwalling voert ons langs de zuidzijde van het centrum bij het Monseigneur Nolenpark en Aldenhofpark. Een klarinetsolo uit het raam van Conservatorium Maastricht begeleidt ons wandelend naar de watermolen De Reek, waar de rivier Jeker de stad binnenstroomt en verderop opgaat in de Maas. Hier heerst rust, zoals in zoveel straatjes en steegjes.
Jopen Adriaan Wit
Het is tijd voor een terras. We ploffen neer op zachte terrasstoelen van Café In Den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof. Geen vermoeide en ongeïnteresseerde studenten in de bediening, maar ervaren, ontspannen en goed geklede obers. Hier heb je aanzien als terrasmedewerker en dat blijkt uit alles.
Terwijl een elektronische streekbus het terras voorbij fluistert, geniet ik van een troebelblond Jopen Adriaan Wit, een zomers witbier met een frisse, fruitige en zachte smaak. Het is voor een niet zonnige maandagmiddag opvallend druk op de rij van zeker tien terrassen aan het Vrijthof.
We kiezen ervoor om Maastricht even te verlaten en naar de Apostelhoeve te gaan, de misschien wel bekendste wijngaard van Nederland. Net buiten de bebouwde kom ten zuiden van de stad slingert een smalle weg omhoog naar de Louwberg richting het Belgische dorp Kanne. Hier bestellen we de unieke (‘Niemand kan deze wijn maken’) Cuvée XII Apostelhoeve. Lekker voor thuis om nog eens terug te denken aan ‘Mestreech’, zoals de Maastrichtenaren hun stad het liefst noemen.
Kruisherenhotel
Maastricht telt vele kerken. Sommige nog in dienst als gebedshuis, anderen voorzien van een andere functie. Wij gaan richting de kerk van de Kruisheren en melden ons in het Kruisherenhotel op steenworp afstand van de Sint Servaasbasiliek en de Sint Janskerk.
Het designhotel is gevestigd in het voormalige Kruisherenklooster en staat in verbinding met de gotische kerk waar de lobby, wijnbar en het hangende restaurant op de eerste verdieping zijn gevestigd. Als welkomstdrankje een glaasje Bollicine di Pirandello gemaakt van Müller Thurgau-druiven. De druiven groeien bij herenboerderij Winselerhof in Zuid-Limburg, een hotel met restaurant van Oostwegel Collection waar ook het Kruisherenhotel onder valt.
Deze Limburgse kwaliteitsbedrijven hebben een scherp oog voor gastronomie en streek. Onder het label ‘le Verger de Camillie’ worden dan ook streekproducten zoals chutneys, jams, dressings, fruitsappen en bubbelwijn op de markt gebracht, in de naam verwijzend naar de eigenaar, Camille Oostwegel.
Kruisherenrestaurant
Het Kruisherenhotel is een mix van design, kunst, monumentaal en gastronomie. Wie hier komt, komt om te onthaasten. De kleurrijke kunst aan de muren en het plafond laten je telkens iets nieuws ontdekken en hebben een rustgevende werking. Onze hotelkamer is royaal, modern en comfortabel. Via de unieke glas-in-loodramen zien we geruisloos af en toe een fietser of auto voorbij passeren.
Onze onthaast-wandelbenen zijn ietwat vermoeid en we kiezen voor een diner in eigen huis, in het Kruisherenrestaurant. Als een architectonisch hoogstandje ‘hangt’ het restaurant in de gotische kerk. Jarenlang is er gewerkt om van deze leegstaande kerk een vijfsterrenhotel met restaurant te maken. Het uitzicht is adembenemend.
We eten als amuses een kroepoek van wasabi met een mousse en kuit van forel. Een lepeltje met spongecake van nori met een crème van zeewier. En een langwerpig balletje van rode biet, met een opgerold schijfje gerookte eend met babymais en augurk geserveerd met een truffelcrème. Aan tafel een met deeg en kruiden afgebakken broodzak, die aan tafel wordt opengescheurd. De toon is gezet!
Het eerste gerecht is een stukje Japanse hamachi vis met een rilette van rivierkreeftjes met daar bovenop een rondje komkommergel en een crème van soja. Met verder een crumble van wasabi en toefjes citroengrasmousse. Als laatste Japanse miso-bouillon die uit een potje wordt geschonken. De beste citroengrasmousse eet je in een kerk, is mijn overtuiging.
Onthaasten in Maastricht
Daarna konijn en kreeft met onder andere risotto. En op een ander bord schol op een crème van pastinaak met daarbij foie gras, prei en Hollandse garnalen. Het hoofdgerecht is schuin gesneden iberico met een crème van witte spitskool geserveerd met artisjok, gnocchi, beukenzwam en uitjes. Afgemaakt met een mosterdsabayon en een eigen jus van de iberico. Die sabayon, zo mooi, verrassend en een rijke toevoeging aan het gerecht!
We sluiten het Kruisherenrestaurant-diner af met een bavarois van pistache met een spongecake en crumble van pistache, een sorbet van bloedsinaasappel en een mouse van witte chocolade. En als laatste nog crèmes van yuzu en mandarijn, en stukjes mandarijn. In de wijnbar op de begane grond nemen we nog een afzakkertje en spreken we het menu door. Het is een perfecte afsluiting van een dagje onthaasten in Maastricht.
Maastricht mag dan op nog geen twee uur rijden van de Randstad liggen, in niets ademt het de gehaaste, drukke sfeer van boven de rivieren. Maastricht is sympathiek, relaxt, sfeervol en afwisselend. Een bijzonder stukje buitenland in eigen land. Zeker voor foodlovers een prima bestemming om een of twee dagen door te brengen.
En wie iets meer tijd heeft, ontdekt ook de heuvelachtige regio met zijn dorpen en streekproducten. Of geniet van een middag durende lunch in een van de goede restaurants in de streek. Er is altijd wel een reden om te gaan, zeker als je kunt onthaasten om de hoek.
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining Online, Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.