Expertblog

Blog: De digitale wijnrevolutie

Expertblog – Gaan slimmere wijnconsumenten door wijnapp’s de sommelier vervangen? Er zijn steeds meer mensen die van wijn weten, maar is het wel zo belangrijk om al die kennis van druivenrassen en wijngebieden uit je hoofd te leren? Is het belang van het bezit van parate kennis is verschoven naar de vaardigheid, het snel te kunnen opzoeken?

Het wereldwijde web heeft een steeds grotere rol in het dagelijkse leven. Internet maakt heel veel dingen bereikbaar voor nagenoeg iedereen. Wanneer je naar de dokter gaat voor een kwaal, heb je de oplossing op internet vaak al gevonden.

Gaan de wijnapp’s de sommelier vervangen?
Ook in wijnland is er een ware revolutie gaande met wijn apps die je helpen om advies te geven over wijn en gerecht. WineStein is een expert wijnapplicatie die je zal helpen de perfecte wijn voor elk gerecht te vinden, maar ook om je eigen wijn te verzamelen. Met Vivino kun je een foto van het etiket van een fles wijn nemen, de app scant dan dit etiket en komt met informatie over de wijn.

Zijn deze wijnapps wel zo betrouwbaar, wellicht sturen deze je wel in een bepaalde richting? Moeten sommeliers gewoon niet zeuren en rekening houden dat consumenten, mede door deze slimme wijnapps, makkelijker een keuze kunnen maken?

Vitual Reality
De nieuwste ontwikkelingen hebben zich ook alweer aangediend. Virtual Reality (VR) zal in de toekomst een belangrijke rol spelen bij de beleving van wijn. De wereld primeur hebben we afgelopen januari tijdens de Horecava hiervan al kunnen zien.

Toch is parate kennis wel makkelijk en bovenal nuttig, je wilt immers toch weten wat je lekker vindt en wat niet. Een app kan je hier bij helpen, maar het blijft jouw persoonlijke voorkeur…Hoe meer je van wijn weet, hoe beter je kunt uitleggen wat je nu zo lekker vindt en juist niet lekker vindt.

Hulpmiddel
Laatst sprak ik met een bevriende sommelier, die gaf aan de online ontwikkelingen aan te moedigen. ‘Gasten komen met steeds meer kennis over wijn en andere warenkennis bij ons eten, bovendien zijn er steeds meer apps die gebruikt worden om onze vakkennis op de proef te stellen, voor ons een uitdaging om de gast te blijven verassen’.

Ik ben dan ook een groot voorstander van al deze digitale ontwikkelingen, maar wees er wel van bewust, dat de digitale ontwikkelingen ‘slechts’ een hulpmiddel zijn! Zorg ervoor dat je weet waarover je het hebt! Een app als vergelijkingsmateriaal …prima, bovenal leuk!maar that’s it… ! Sommelier is een vak net zoals doktor, waar een jarenlange studie aan vooraf is gegaan.

Het proeven van de wijn blijft een speciale vaardigheid, hier kan geen app tegenop!

Wil je meer weten over het proeven van wijn? Welke factoren bepalen de kwaliteit van wijn? In mijn GRATIS 5-delige videocursus vertel ik er alles over. Vul je gegevens in en je ontvangt om de drie dagen een nieuwe video. De eerste video ontvang je direct na aanmelding!

Ik ben benieuwd wat jij van al deze ontwikkelingen vindt? Laat eens een reactie achter op onderstaand comment veld.

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Vlog: topslager Nice to Meat presenteert het voorjaar

Volgend artikel

Erik van Loo over smaken, zijn signatuur en Rotterdam

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.