Expertblog

Blog Bourgondisch Lifestyle: Loire en Jubbega

Expertblog – Na een bijzonder mooie zomer bereiden we ons voor op herfst en winter. Een mooie zomer, maar ook een zware zomer voor de boeren en de winkels die draaien om eten. De zomer is mooi, maar put ook het land uit. De boeren hadden moeite hun dieren eten te geven van eigen land en moesten veel aankopen om de grazers te voeden. Resultaat van zo’n mooie zomer zijn niet altijd de rijkste kazen. Vol gras geeft uiteindelijk de mooiste basis voor een kaas.

Het bijzondere is dat je dit bij boerenkazen goed terug kunt proeven. Elk seizoen heeft zijn eigen invloed, zo ook elk terroir. Ik heb de afgelopen weken op veel evenementen en beurzen gestaan. Vaak lieten we hier Doetie’s geitenkaas proeven, een geitenkaas die eruit ziet alsof hij zo uit de Loire Vallei komt maar uiteindelijk gemaakt is door Doetie Trinks in Jubbega Friesland.

Hier groeien totaal andere gewassen en grassen dan in de Loire. Friesland staat voor vol vet gras van een robuuste bodem met een hint van ziltigheid. Resultaat: karnemelkachtige smaak van deze mooie geitenkaas bereid uit zuivere rauwe onbewerkte melk.

Als we dan de Valencay daar tegenover zetten, dan zien we hetzelfde maar proeven meer kruiden en bloemen. De Loire Vallei staat daar bekend om. Dit is een duidelijk beeld van terroir en dan nog de invloeden van de seizoenen, maken het elke keer weer een verrassing om zo een mooie (h)eerlijke kaas te proeven.

De mooie zomer zal zeker resulteren in hogere prijzen. De boeren hebben ingeleverd op hun reserves en hebben extra voeding moeten aankopen. Logisch dat dan de kostprijs van een kaas omhoog gaat.

En ze verdienen het, ze hebben gezwoegd in die warmte op het land om de dieren van alles te voorzien wat ze nodig hadden om melk te leveren voor uw lievelingskazen, de echte rauwe melk, zuivere boerenkazen. Die nog een echte smaak hebben.

In het eerste weekend van september hebben wij deelgenomen aan ChefsRevolution bij De Librije in Zwolle. Als leverancier was ons gevraagd of we de cheese war aan wilde gaan, een bijzondere proeverij waar Rick Kempen van Bier en Co en Alexander Renner van Karakter Wijnimport moesten battelen met wijn en bier in combinatie met vier van onze kazen.

En wie heeft die oorlog gewonnen? Voor mij was het makkelijk. Ik mocht de vier kazen selecteren, maar Rick en Alexander hebben zich toch aardig in het zweet moeten werken om tot bijzondere combinaties te komen.

Uiteindelijk won de combinatie kaas en bier het in de 5 proeverijen die we hebben gedaan. Met veel plezier een oorlog voeren, over de tong dan. Voor een uitgebreid verslag kijkt u op de Facebook site van Bier en Co.

Ook hebben we een bijzondere proeverij mogen doen met de wijnen van Astrid en Thérèse. In deze proeverij lieten wij de gasten genieten van kaas in combinatie met witte wijnen uit de selectie van Astrid Joosten en Thérèse Boer. Samen met hun hebben wij ook hele mooie eindejaarsgeschenken samengesteld die we gezamenlijk presenteerden in onze stands.

Wilt u meer informatie over onze eindejaarsgeschenken? Stuur dan een email naar herni@bourgondischlifestyle.nl. Henri neemt graag alle wensen of mogelijkheden met u door! Of kijk op de website van de dames https://www.astridentherese.nl.

Op de valreep. Het kaasseizoen is weer begonnen, de Vacherin mont d’Or is weer in the house. We hebben hem even laten rusten en rijpen om hem vol van smaak te laten worden, maar vanaf nu kunt u weer lekker smullen van deze bijzondere winterkaas

En ja het Fort, wanneer gaat Bourgondisch Lifestyle naar het Fort? De laatste details worden aangepast in de vergunningen van dit bijzondere project in het Unesco wereld erfgoed Fort Zuidwijkermeer. In maart 2019 moet de verbouwing zijn afgerond, zodat wij er onze kazen kunnen laten rijpen.

Maar wat voor u nog interessanter is, is dat wij daar evenementen gaan organiseren omtrent pure ambachtelijke kaas vanuit heel de wereld. Mogelijkheden om een bijzonder kaasfeest te organiseren of in ieder geval een evenement met als rode draad kaas. Laat u informeren door onze kaaskop voor evenementen Tom Rozenstraten.

Op naar een heerlijke periode met verkoeling en bovenal mooie kaasmomenten! Geniet!

René Koelman

René Koelman is eigenaar van kaasspecialist Bourgondisch Lifestyle. Gevestigd in Fort Zuidwijkermeer langs het Noordzeekanaal niet ver van Amsterdam rijpen de kazen van Bourgondisch Lifestyle op een constante temperatuur.

www.bourgondischlifestyle.nl / rene@bourgondischlifestyle.nl

Vorig artikel

Amusemenu met wild bij l’Atelier in Gulpen

Volgend artikel

Originele jubileumactie bij Restaurant Meijer’s 2.0

De auteur

René Koelman

René Koelman

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit de winkels in Beverwijk (in de toekomst vanuit Fort Zuidwijkermeer) en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca.