Blog

Blog Bourgondisch Lifestyle: kaas is cool!

Wat is je drijfveer… dat wordt me vaak gevraagd. Als telg van een kaasfamilie stond mijn kinderwagen tussen de kazen, dus het is er met de paplepel ingegoten. Niet gek dus dat ik er verder mee wilde. Maar wel op mijn manier en die manier is: kaas is cool.

De manier van rijpen hebben we ons al eigen gemaakt: elegant en verfrissend. Dit doen we door kaas op een speciale wijze te laten rijpen, zodat de positieve elegante kant naar voren komt. Daarna volgen nog de presentatie en het moment van serveren.

Proeverij
Ik heb recent een bijzondere proeverij gedaan. Met sommelier Milton Verseput van restaurant De Vrienden van Jacob in Santpoort en Sharon en Willemijn van Winelife Magazine heb ik me opgesloten in ons fort.

We zijn op zoek gegaan naar de gekste combinaties kaas en drank, en hebben daar dan weer de mooiste muziek bij gezocht.

Kaas, drank en muziek
Dat belooft wat, want de muziekkennis van MC Milton, één van Nederlands meest gepassioneerde sommeliers, vulde de combinaties van kaas en drank perfect aan.

Houd de volgende uitgave van Winelife Magazine in de gaten voor veel inspiratie voor de mooiste avonden met vrienden, kaas, drank en muziek.

Jong publiek
Wat ik probeer, is kaas bereikbaar te maken ook voor een jong publiek. Niets mooier dan gezelligheid met vrienden, lekkere kazen, goed brood, een mooie salade, wat lekkere vleeswaren en drank, en dat hoeft dan echt niet altijd alcohol te bevatten.

Buffelmozzarella
Bijvoorbeeld onze buffelmozzarella met een heerlijke tomatensap. Nog even en het is weer voorjaar, dan komt er een run op dit soort kazen.

Onze buffelmozzarella wordt geproduceerd in Puglia, gelegen in de hak van Italië. Hier lopen de buffels van Il Parco, het bedrijf van de familie Di Bari, in het natuurgebied Carcagno en grazen ze van rijke grassen en kruiden.

Volle melk
Dat resulteert in een volle melk. Met veel passie worden hiervan buffelmozzarella en ricotta gemaakt. Als je die dan eenmaal hebt geproefd, dan wil je niet anders meer!

Elke week wordt deze mozzarella vers aangeleverd bij onze vestiging in Beverwijk en verdeeld onder de echte liefhebbers. Op is op en in zo’n geval is de buffelmozzarella er de volgende week weer.

Nederland
Veel mensen vragen me waarom ik de Nederlandse mozzarella niet in het assortiment heb. Mijn antwoord is dan: ‘Wij willen toch ook geen Edammer uit Spanje, want die is lang niet zo lekker als de echte, de Nederlandse.’

Terroir
Het terroir is heel belangrijk voor de smaak van de kaas. De grassen en kruiden zijn heel anders in Garcagno dan in Groningen, en dat proef je uiteindelijk in het product.

Natuurlijk, de Mozarella uit Nederland kunnen we verser eten, maar dan nog gaat mijn voorkeur uit naar de Zuid-Italiaanse.

Tomatensap
Tot slot aandacht voor de manier van serveren. Simpel en puur, probeer het maar eens. Ik weet zeker dat ik je niet teleurstel.

Neem een bord, een paar smaakvolle tomaatjes, een beetje sla, hooguit een drupje olijfolie (peper en zout is niet nodig) en een lekker stuk vers stokbrood. Klaar!

O ja, neem er een lekker glas tomatensap bij met daarin eventueel een scheutje Tabasco. Laat het voorjaar maar komen.

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle, samen met Latif Elmessoussi. Vanuit hun vestigingen in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca. René schrijft maandelijks over het product kaas.
www.bourgondischlifestyle.nl

Vorig artikel

Dineren met je eigen wijn bij sterrestaurant Wolfslaar Breda

Volgend artikel

13 Relaxte wellnessfoto’s van Nederland

De auteur

René Koelman

René Koelman

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit de winkels in Beverwijk (in de toekomst vanuit Fort Zuidwijkermeer) en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca.