Blog

Blog Bourgondisch Lifestyle: de verfijnde dennensmaak van Vacherins

Blog – Ik zit in de Thalys. Het is 13 september, 30 graden en ik schrijf mijn eerste blog voor ChefsFriends. Ik ben op weg naar de opening van de vernieuwde kaaswinkel van Hisada in Parijs, mijn Japanse ‘kaasfamilie’. We staan voor hét kaasseizoen, maar is dat er wel?

Eigenlijk niet, want elk seizoen heeft haar eigen, unieke kazen. De afgelopen periode waren dat de mooie verse geitenkaasjes en de frisse koemelkkazen.

Het heeft te maken met het aanbod in voeding en de cirkel van het nieuwe leven… Uiteindelijk gaat het er om waar we trek in hebben op welk moment.

Vacherins Mont d’Or
Afgelopen zaterdag begonnen bij ons de festiviteiten omtrent ons 10-jarig bestaan. In de ochtend kwam vanuit Frankrijk een pallet binnen met de eerste Vacherins Mont d’Or.

Deze kaas wordt enkel gemaakt van september tot en met maart. Dit is de periode dat de koeien normaliter overgaan van gras op hooi: andere voeding en dus andere melk…

Dennensmaak
In de zomer is de melk veel rijker door de versheid van het gras. In de winter minder uitgesproken, maar wel een mooie basis voor de Vacherins.

De kaas wordt omringd door een rand van sparrenhout die een heerlijke verfijnde dennensmaak afgeeft. Na rijping van enkele weken in onze kelder, wordt de kaas vloeibaar en wat voller van smaak.

Maaltijd
Een heerlijke kaas om zo uit te scheppen. Echter ook geschikt om een maaltijd van te maken door de kaas te versmelten met witte wijn, knoflook en peper en dan een half uurtje in de oven tot hij goudbruin gegratineerd is…

Wat charcuterie erbij, een in de schil gekookte aardappel en salade et voilà … maaltijd gereed. Genieten is simpel met goede kwaliteit.

Caulils Delicatessen
Dus die zaterdag de Vacherins onder de arm en op naar onze nieuwe vestiging aan de Haarlemmerstraat 115 in Amsterdam.

Sinds enige maanden hebben we het voormalige Caulils Delicatessen overgenomen, het beste van Caulils en Bourgondisch is hier samengesmolten tot een tongstrelende verleiding met heel veel kaas, bijzondere delicatessen en wijnen.

Hier wordt zeven dagen in de week de passie voor kaas, wijn en delicatessen gedeeld en zijn we een steunpunt voor de Amsterdamse Horeca.

Foodmarkt
Die dag hebben we op de jaarlijkse foodmarkt op de Haarlemmerstraat de eerste Vacherins gepresenteerd.

Hoewel bij 24 graden Celsius en een strak blauwe lucht je gevoel iets anders zegt, zul je zien dat als het straks koeler en natter wordt we weer hard gaan genieten van deze unieke seizoenskaas.

Rond half november, als de truffels op smaak beginnen te komen, bereiden we de Vacherins met verse truffel, echt een genot.

Jubileum
Op zondag begon voor ons het 10-jarig jubileum. Tien jaar Bourgondisch Lifestyle is tien jaar ervaring in het rijpen van bijzondere kazen op onze eigen wijze.

Dit vierden wij in Fort Zuidwijkermeer, ons toekomstig onderkomen, met een Bourgondisch Champagneontbijt, een kaaslunch en een kaasdiner.

Kazen en wijnen
De dag erna hebben wij aan onze horecaklanten de mogelijkheid gegeven kazen en wijnen te proeven in de gewelven van ons toekomstig centrum ter bescherming van de kaasambacht.

Prachtig om zoveel liefhebbers van kaas en wijn met z’n allen om de tafel te zien. Muziek erbij en de beleving is compleet.

Fort Zuidwijkermeer
Het komend jaar gaan we het Fort aanpassen naar een vesting voor het rijpen van kazen en om kaas te beleven.

In acht kamers, met verschillende temperaturen. In de zuidelijke vleugel zullen wij de kazen laten rijpen en in de noordelijke vleugel gaan we kantoor houden, zodat de groothandel wordt gescheiden van de winkel.

Winterkazen
We nodigen je van harte uit de komende weken te komen proeven van de prachtige harde kazen gemaakt van de weidemelk en de eerste winterkazen gemaakt van de hooimelk. Proef het en beleef het.

Ons team staat voor je klaar op één van de drie vestigingen om je kaaswensen te vervullen.

Bourgondisch Lifestyle René en LatifRené Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle, samen met Latif Elmessoussi. Vanuit hun vestigingen in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca. René schrijft maandelijks over het product kaas.
www.bourgondischlifestyle.nl

Vorig artikel

Marco de Wildt nieuwe executive chef Hilton Amsterdam

Volgend artikel

Joris Bijdendijk kookt in Rijks met Peruaanse topchef Virgilio Martinez

De auteur

René Koelman

René Koelman

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit de winkels in Beverwijk (in de toekomst vanuit Fort Zuidwijkermeer) en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca.