Blog

Blog Bourgondisch Lifestyle: de lente en kaas

We hebben een voorproefje gehad, maar april deed wat wij niet wilden en de winter leek terug te komen. Nu is het eindelijk tijd voor de lente, en dus tijd voor mooie frisse kazen die ons een voorproefje geven voor de zomer.

Dit is het seizoen dat de weilanden weer betreden gaan worden door de vele verschillende soorten viervoeters, die zorgen voor rijke melk. Zeker de melk van het eerste vette stevige gras die de koude tijd heeft doorstaan.

Dit zorgt voor extra herkauwen, een rijke basis voor kaas maken. De voorjaarsgrassen zijn rijk aan voedingsstoffen die het plantje hebben doen overleven. In mijn periode in Frankrijk werkte ik in begin juni altijd veel met mei-kaas: ‘Gouda de Mai’, bij ons beter bekend als graskaas.

Romige melk
Door de verschillen in het klimaat zie je dat deze periode veel vroeger aanbreekt. Zodra het land niet te drassig meer is, kunnen de beestjes naar buiten en gaan smullen van deze rijke voeding.

Dit geeft vaak een wat romigere melk dan in de winter of hoog zomer en ook meer kleur. Van nature zijn de voorjaarskazen dus wat geler dan in de andere seizoenen.

Graskaas
Dit is duidelijk terug te zien bij de boerenkazen, omdat hier geen kleurstof wordt gebruikt maar enkel de pure melk. Hierdoor heeft deze extra smaak en extra kleur, en is hij extra romig. Alle kenmerken om te zeggen: lekkerder!

‘Onze’ kaasboer de heer Verwei heeft zijn koeien al een maandje buiten, dus over ongeveer vier weken, begin juni, presenteren wij al de eerste graskaas in onze winkels. Vol van smaak, kleur en lekker smeuïg.

Robiola di Capra.

Geitenkaas
Vergeet dan ook niet die heerlijke verse geitenkaasjes uit Frankrijk of Italië, een heerlijke Robiola di Capra gemaakt in de Piemonte van verse rauwe voorjaarsmelk. Heerlijk bij een goed glas Gavi di Gavi, een droge witte wijn uit dezelfde regio. Laat de zomer maar komen.

En wat te denken van een heerlijke salade met een van deze kazen of een mooi plateau met verschillende voorjaarskazen, een heerlijke salade, vers gebakken brood, boter en een heerlijk glas wijn. Een maaltijd op zich. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

Restanten
Left-overs van kaas? Maak dan een heerlijke quiche: wat verse groente, spekjes of kip erdoor, of lekkere noten. Het is in een handomdraai gemaakt en je kunt het serveren als maaltijd/aperitief of heerlijk bij de picknick.

Je kun hierin al je kleine restanten van kaas verwerken. Quiche au fromage wordt zo elke keer verrassend. En we blijven Nederlanders: niks weggooien! Harde kazen even malen en de zachte kazen in brokjes snijden. Het is heel simpel. Hieronder vind je een recept. Op naar een lazy lente, even lekker energie opdoen.

Proeverij
Ik hoop dat ik je weer veel inspiratie heb gegeven. Mocht je meer willen: iedere maand houden wij een themaproeverij op het Fort Zuidwijkermeer, onze toekomstige locatie voor het rijpen van kaas.

Hier kunnen wij je ook laten zien wat onze samenwerking met Landschap Noord-Holland gaat bieden in de toekomst. Mede door hun flexibele instelling is het mogelijk om tijdens de renovatie toch een kijkje te nemen in dit unieke fort. Vrijdag 19 mei aanstaande is er weer een mogelijkheid om aan te schuiven bij onze voorjaarsproeverij. Let op: vol is vol.

Recept
Kaasquiche van 4 kaassoorten

Ingrediënten:
1 theelepel zachte boter of olijfolie
1 rol bladerdeeg (Danerolle) voor 1 quiche
100 gr. geraspte Parmezaanse kaas*100 gr. Gorgonzola*
100 gr. Camembert*
100 gr. Emmentaler*
2 los geklopte eieren
1/8 liter slagroom
50 gr. geroosterde pijnboompitten
1 zakje rucola
Versgemalen peper en grof zeezout
1 ruime quichevorm (of springvorm)

Bereidingswijze:
Bestrijk de vorm met zachte boter of olijfolie en drapeer hierin het kant-en-klare deeg. Druk het deeg goed aan. Snijd het deeg dat over de vorm heen hangt eraf. Prik daarna met een vork gaatjes op alle plaatsen in het deeg. Bak het deeg eerst ca. 10 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden gaar, zonder het deeg te veel te laten kleuren. Zet de vorm op het aanrecht.
Snijd in de tussentijd de kaassoorten in kleine stukken. Vermeng de kaas daarna met de eieren en slagroom en breng het geheel op smaak met versgemalen peper en zout. Giet de kaasmassa in de vorm en bestrooi het met de pijnboompitten.
Bak de quiche vervolgens in een voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer 15 minuten goudbruin en zodanig dat alle kaas goed is gesmolten.

Serveertips:
Succestip: bereid de quiche van tevoren zonder de rucola en zet het vlak voor het serveren in een hete oven op 240 graden. Strooi op het laatst de rucola over de quiche.

*Je kunt in principe alle soorten kaas gebruiken voor deze quiche.

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle, samen met Latif Elmessoussi. Vanuit hun vestigingen in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca. René schrijft maandelijks over het product kaas.
www.bourgondischlifestyle.nl

Vorig artikel

Eerste beelden compleet vernieuwd ’t Schulten Hues in Zutphen

Volgend artikel

Cooqing: het leukste etentje van Nederland

De auteur

René Koelman

René Koelman

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit de winkels in Beverwijk (in de toekomst vanuit Fort Zuidwijkermeer) en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca.