Expertblog

Blog: Blind proeven een experiment…

Expertblog – Neem wel je pasport mee stond in de uitnodiging mail voor een wijn experiment. Zo gezegd zo gedaan. Ik meld me keurig netjes op het afgesproken tijdstip op luchthaven Amsterdam.

Ik mag direct aan de slag met een proefnotitie van het welkoms glaasje wijn, voordat we naar Barcelona vliegen. Wat ik niet wist is dat het experiment hiermee eigenlijk al begonnen was.

Drie verschillende omschrijvingen
Op tienduizend meter hoogte kregen ik dezelfde wijn nogmaals blind geschonken en uiteindelijk op de Ramblas in Barcelona eveneens. Drie verschillende omschrijvingen van dezelfde wijn… hoe is dat nu mogelijk? Spelen de omstandigheden hier ook een rol in?

Iedereen heeft zijn eigen waarheid over smaak. We hebben immers in de loop der jaren ons smaakgeheugen opgebouwd en kunnen hieruit putten. Een wijnkenner moet juist zijn persoonlijke voorkeur even aan de kant schuiven. Kort gezegd gaat het bij het wijnproeven om het objectief kunnen waarnemen en interpreteren van smaak.

Universele smaakfactoren
Op objectief te kunnen waarnemen gebruik ik de “universele smaakfactoren” deze bestaan uit het smaakgehalte, het smaaktype en het mondgevoel. Wijnen kunnen uiteraard beïnvloed worden in smaakbeleving door de temperatuur te verlagen of te verhogen. Ook een gerecht heeft invloed op het proeven van wijn. In het vliegtuig bevind je je in een luchtdruk cabine, hierdoor ervaar je smaak minder.

Bij het proeven van wijn speelt je omgeving een belangrijke rol, op een zonnig warm terras smaakt de wijn nu eenmaal beter dan op een drukke luchthaven of tienduizend meter hoogte. Wat te denken van het etiket, een sjiek kasteel doet het ook vaak goed.

Wijn blind proeven
Om zo min mogelijk beïnvloed te worden door externe omstandigheden raad ik aan om wijnen altijd blind te proeven. Laat je bijvoorbeeld eens verrassen in het restaurant door de sommelier.

Wil je meer weten over het proeven van wijn? Welke factoren bepalen de kwaliteit van wijn? In mijn GRATIS 5-delige videocursus vertel ik er alles over. Vul je gegevens in en je ontvangt om de drie dagen een nieuwe video. De eerste video ontvang je direct na aanmelding!

Oh ja de wijn op de Ramblas was het lekkerst! 23 graden op het terrasje en wat tapatjes erbij… ik heb mijn persoonlijk voorkeur even niet aan de kant gezet!

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Eten op sterniveau tijdens Tuindorp Classic Tour Hengelo

Volgend artikel

Het nieuwe jenever drinken met cocktail van Kalmoes Beerenburg

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.