Blog

Blog: 100-jarig ’t Lansink fitter en scherper dan ooit

Honderd jaar oud, maar geen spoortje slijtage. Sterker nog, zo fit als nu is gastronomisch hotel en restaurant ’t Lansink in Hengelo zelden geweest. De reden: de jonge honden Lars van Galen en Richard van den Hoeven.

Exact drie jaar na het behalen van een Michelinster, viert tuindorphotel en restaurant ’t Lansink het 100-jarig bestaan. De bijzondere gebeurtenis haalt Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, Ank Bijleveld, naar de Hengelose wijk met beschermd dorpsgezicht.

Carel Weijschede
Het hotel kent een rijke geschiedenis. Coen Stork opent het op 25 november 1916, nadat de Hengelose zakenman inspiratie opdoet in Engeland en daar de zogenaamde ‘tuinsteden’ bezoekt. De architecten Karel Müller en Pierre Wattez (landschapsarchitect) gaan naar de tekentafel en in mei 1911 wordt de eerste steen gelegd door Coen Storks zoon Francois Gerard.

Een belangrijk moment in de rijke geschiedenis van het bedrijf is 1987, het moment dat Carel Weijschede de leiding krijgt. Hij verbouwt ’t Lansink, waarna het bedrijf in the picture komt van menig minister en staatssecretaris. Later wordt topchef Ton Kouwenberg aangetrokken waarna het restaurant Le Rossignol naam maakt.

Ton Kouwenberg
In 2004 neemt de gemeente Hengelo het hotel over van Carel Weijschede. De exploitatie komt in handen van Ton en Christel Kouwenberg. Daarna trekt zakenman Bernard ten Doeschot het hotel met zijn investeringsbedrijf Infestos aan, waarna vijf jaar geleden Richard van der Hoeven en Lars van Galen de bedrijfsvoering overnemen.

De rijke geschiedenis van het horecabedrijf verdient een rijke toekomst. Die lijkt met Richard en Lars wel goed te zitten. ’t Lansink behoort culinair gezien bij de grote jongens van Twente, met de fitte Lars van Galen als keukenchef en marketingstrateeg Richard van den Hoeven voorop.

Leidinggeven
Rustig leidt Lars het keukenteam zonder dat hem iets ontgaat en altijd is er ruimte voor een ontspannen grapje. Het zorgt voor een relaxte sfeer waarin het keukenpersoneel ruimte krijgt om zichzelf te laten zien, zonder overmoedig te worden. Het is de moderne manier van leidinggeven die ervoor zorgt dat de keuken onder leiding van Lars presteert.

Richard is het brein achter de bedrijfsvoering. Afgewogen en rustig zet hij het bedrijf naar zijn hand dat leidt tot de huidige status; een van de kroonjuwelen van de Twentse horeca. En waarschijnlijk het eerste hotel-restaurant met Michelinster die het predicaat Hofleverancier heeft ontvangen.

Leermeesters
Lars van Galen is de hedendaagse culinaire aanvoerder van de Twentse gastronomie, die zich onder andere met het initiatief Twente Culinair vaker wil laten zien. Lars is de verpersoonlijking van het nieuwe culinaire zelfvertrouwen in Twente, zo blijkt ook uit de jubileumlunch op deze bijzondere middag.

Voor de jubileumlunch vliegen enkele leermeesters van Lars is. Zo is er Lars’ oud leermeester Rene Brienen van Restaurant Brienen aan de Maas, die buiten met zijn Big Green Egg een bitterbal van hooiham serveert met aan het stokje een eerlijk stuk gerookte ham met appelstroop. Op deze koude middag een hartverwarmend begin van een spraakmakende lunch.

Na een paar amuses, waaronder een hoorntje met kippenlever en een bloemkoolsoepje met citroen, zorgt Jarno Eggen van restaurant De Groene Lantaarn voor het eerste gerecht. Jarno komt met zalm met friszure dressing, radijs, rettich, rucola, tuinkers, salade van appel en witlof, en kleine inktviscrackers met oosterse crème en daarop foreleitjes. Met name die laatste hebben een indrukwekkend mondgevoel. Daarbij schenkt de zwarte brigade een Monte Tondo, Soave Classico, Garganega uit 2015.

Daarna is het de beurt aan Raymond Prinsen van Moulin Bistronomie uit Borculo. Raymond serveert een van zijn klassiekers. In een glazen bol zit kreeft met kemperhoen en crème van bospeen met gember, een jus met kokos en gele curry, met een pommes soufflé met bladgoud. Dit heerlijk pittige gerecht wordt begeleid door een glas Chileense Chardonnay van het wijnhuis Leyda.

Hans Snijders
Het volgende gerecht is van Hans Snijders van Château Neercanne, een van de leermeesters van Lars. Lars werkte zeven jaar bij het Limburgse bedrijf en leerde er de geheimen van de klassieke Franse keuken kennen.

Snijders kookt met Madeira gelakte kalfszwezerik met anijschampignons, truffeljus en herfsttruffel. Oef, wat is die zwezerik heerlijk krokant. Daarbij wordt oerpils geschonken van de Twentse Bierbrouwerij uit Hengelo.

Nu is het de beurt aan Lars zelf. De chef kiest voor roodpootpatrijs met een crunch van pompoenpitten, zuurkool met een jus van patrijs en een garnituur van knolselderij en rode biet. De crunch van pompoenpitten vormt een geweldige harmonie met het malse vlees. In het glas een Fabrica Gasnier, Les Graves, Chinon, Carbernet Franc uit 2014.

Cas Spijkers Academie Twente
Het dessert wordt staand genoten in een zaal met dj Hans Stroeve. De lekkernijen worden verzorgd door leerlingen van de Cas Spijkers Academie Twente. De dessertamuses bestaan uit een macaron met vijfkruidenpoeder, een cremeux van epoisse, een toffee van melkchocolade met karamel en pistache met zout, en een lolly van pandanrijst met kervel en kokos.

Met een rijk gevulde warme kop koffie sluiten we de jubileumlunch af. Wie de gerechten van Lars van Galen zelf wil proeven, moet zeker eens de moeite nemen om naar Hengelo te komen.

Voor Randstedelingen klinkt het misschien ver, maar via de A1 ben je binnen anderhalf uur bij ‘t Lansink en parkeer je jouw auto gratis voor de deur. Je kunt er ook prima overnachten om de volgende dag weer fris huiswaarts te keren.

Videoverslag jubileumlunch

Vorig artikel

Aan de Zweth en Sense nieuwe leden Alliance Gastronomique

Volgend artikel

Aantrekkelijk vooruit boeken bij Kaatje bij de Sluis

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.