Expertblog

De biologische Oldenheimer: een gezond brood met pit

Expertblog – ‘Eenvoud is het kenmerk van het ware.’ Dit gezegde van mijn opa is voor mij de inspiratiebron geweest voor het ontwikkelen van de Oldenheimer, een biologisch zuurdesembrood van 100 procent volkorentarwe met toevoeging van lijnzaad, zonnebloempitten en haver. Het is niet alleen gezond, maar ook ongelooflijk lekker.

Met trots introduceren we in onze bakkerij in Harmelen de Oldenheimer. Dit is 100 procent volkomen volkoren zuurdesembrood, dat bovendien biologisch is, met de hand gevormd is en op de vloeroven is gebakken. Met dit innovatieve en ambachtelijke brood willen wij inspelen op de trend van gezond volkorenbrood.

Volkorenbrood
Ik ben teruggegaan naar de pure eenvoud van Moeder Natuur, naar de volkoren graankorrel. Onze bakkers zijn aan de slag gegaan. Met als resultaat de Oldenheimer: een biologisch zuurdesem brood van 100 procent volkoren tarwe met toevoeging van lijnzaad, zonnebloempitten en haver

En, natuurlijk vooral belangrijk: het is een ongelooflijk lekker geworden! Iedereen die ik het laat proeven, is enthousiast over hoe heerlijk volkorenbrood kan zijn. Wij zijn blij dat steeds meer mensen ontdekken hoe smaakvol brood is dat boordevol granen zit.

Oldenheimer Bakkerij Carl SiegertVolkorenbrood bevat meer voedingsstoffen en vezels. Dat komt omdat de hele graankorrel hierin is verwerkt: de meelkern, de kiem en de zemel. Dit is gezonder dan brood op basis van bloem, waarvoor alleen het binnenste deel van de graankorrel is gebruikt.

Voor de Oldenheimer gebruiken onze bakkers volkorenmeel gemaakt van biologische granen van hoge kwaliteit en met de beste bakeigenschappen.

Boordevol granen
Waarom is volkorenbrood zo gezond? Het bevat meer voedingsstoffen en vezels en draagt zo bij aan de vitaliteit. Voor de Oldenheimer gebruiken we uitsluitend volkorenmeel.

Bij bloem wordt alleen het binnenste deel van de graankorrel gebruikt. In volkorenmeel is de hele graankorrel verwerkt: dus de meelkern, de kiem en de zemel.

Oldenheimer Bakkerij Carl SiegertHeerlijk brood, makkelijk toepasbaar
Dit brood is beschikbaar in twee varianten: de Oldenheimer Volkomen Volkoren Draaier en de Oldenheimer Volkomen Volkoren Plateel. De Plateel wordt gebruikt voor sandwiches of als begeleider bij soep of salade.

De Draaier is uitermate geschikt om te gebruiken als tafelbrood bij het diner, maar je maakt ook gemakkelijk en snel meerdere heerlijke belegde broodjes door het brood dwars door te snijden en in één keer te beleggen.

Gezond
Aan de Oldenheimer zijn lijnzaad, zonnebloempitten en havervlokken toegevoegd. Pitten en zaden bevatten veel eiwitten, vezels en vitaminen. Ze dragen zo bij aan de vitaliteit.

Lijnzaad zit boordevol voedingsvezels en omega 3-vetzuren. In havervlokken is veel vitamine B11 aanwezig, wat het immuunsysteem ondersteunt. Zonnebloempitten staan bekend als natuurlijke cholesterolverlager. Dat maakt de Oldenheimer tot een gezond brood met pit.

Oldenheimer Bakkerij Carl SiegertHofleverancier
Sinds 1991 draagt Bakkerij Carl Siegert het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Dit is een onderscheiding voor een selecte groep kleine en middelgrote bedrijven van tenminste honderd jaar oud die een voorbeeldfunctie hebben in de branche.

‘Wij bouwen voort op onze familietradities en vernieuwen altijd. Duurzaamheid is daarbij vanzelfsprekend. Het graan voor onze – voornamelijk biologische – broodspecialiteiten groeit zoveel mogelijk in Nederland. Het wordt op Hollandse windmolens gemalen.’
www.carlsiegert.nl

Profiel Carl Siegert

Bakkerij Carl Siegert is een geschiedenis van zes generaties bakkers en molenaars. Carl Siegert groeit op in de dorpsbakkerij van zijn ouders. Na het behalen van zijn bakkersdiploma ontdekt hij de wereld. In Zwitserland leert hij experimenteren met desem en ziet hij hoe regionale producten in ere worden gehouden. Na zijn omzwervingen besluit hij het anders te doen dan zijn ouders. Hij wil de stap maken van de belevenis- naar de betekeniseconomie. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen daarbij een belangrijke rol. Traditie en vakmanschap gaan samen met de modernste techniek in de Harmelense Bakkerij.

Vorig artikel

Voorjaarsproeverij bij De Swarte Ruijter in Holten

Volgend artikel

Moespotavond bij De Lindenhof op 27 maart

De auteur

Carl Siegert

Carl Siegert