Blog

Bij welk koffieteam hoor jij: filter, capsule of boon?

Bonen, capsules of een filter? Hoe zet jij jouw favoriete kop koffie? Heb jij een specifieke voorkeur of weet je niet beter? Robert Heida van Non+Ultra Coffee & More vertelt je wat je moet weten om straks nog overtuigender aanhanger te zijn of over te stappen.

Er zijn veel verschillende manieren om koffie te maken. In Noord-Europa wordt oorspronkelijk filterkoffie gedronken. Niet twee of drie slokken, maar een grote mok en lekker warm. Om op te warmen of om een speciaal moment te creëren: samen genieten van het zwarte goud.

Filter
Filterkoffie is bezig aan een zogeheten revival onder de naam ‘slow coffee’. Deze koffie wordt niet onder hoge druk gezet, zoals dat het geval is met espressokoffie, maar wordt à la minute gemalen. Voordat deze wordt geschonken, wordt het water wordt op de juiste temperatuur gebracht.

Bestel koffie met korting

Drink jij de koffie van Non+Ultra Coffee & More of wil je deze proberen? Ga naar de webshop, gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting.

Capsule
Sinds de jaren 90 bestaan de Nespresso- en daarvan afgeleide capsules, van aluminium of plastic, met daarin 5 gram koffie. Het voordeel is dat deze luchtdicht zijn verpakt, wat zorgt voor een beter behoud van smaak en aroma.

Wanneer de capsule wordt geplaatst, worden er automatisch gaatjes in de capsule geprikt en kan het water bij de koffie. Door de druk die daardoor ontstaat, barst de zachtere onderkant van de capsule open zodat de espresso in het klaargezette kopje kan stromen.

Na het zetten moet de capsule uit het toestel worden verwijderd, meestal gebeurt dit vanzelf bij het optillen van de hendel. Nadeel van dit systeem is dat het maar om 5 gram koffie gaat, aldus Robert. ‘Een échte espresso zet je met tussen de 7 en 9 gram koffie en dat geeft een veel vollere smaak.’

Bonen
Het meest bewerkelijk, maar daarmee volgens Robert ook het lekkerste kopje ‘caffé’, is de koffie waarbij de bonen on demand worden gemalen op de juiste maalgraad. ‘Vervolgens ga je met een traditioneel espressosysteem met een dubbele filterdrager (16/18 gram) een dubbele – of twee enkele – espresso zetten.’

‘Door de koffie op de juiste maalgraad te malen, aan te drukken en dan met 9 bar druk het water er doorheen te laten gaan, krijg je een zeer mooi concentraat dat stroperig en amberkleurig in het kopje beland.’

Verwarm wel je kopjes voor. Vanwege de kleine hoeveelheid – 25 tot 30 ml. – koelt de koffie namelijk snel af. Serveer en bij voorkeur een glas water en vergeet het lekkere Italiaanse koekje niet.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Non+Ultra Coffee & More, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van koffie, kun je terecht in de webshop. Als je de code CF20 gebruikt, krijg je 20 procent korting. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail maar rik@chefsfriends.nl

Vorig artikel

Spareribs: om je vingers bij af te likken, letterlijk en figuurlijk

Volgend artikel

Bij JRE-Nederland aangesloten restaurants geven korting aan jongeren

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.