Nieuws

Bas Jonker van Carelshaven naar prestigieuze kookwedstrijd

Bas Jonker (24), creative souschef van restaurant Carelshaven in Delden, vertegenwoordigt Nederland tijdens de finale van de internationale kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs. Die wordt gehouden in het Turkse Istanboel in oktober.

Jonker was één van de vijf jonge en veelbelovende souschefs, die vorig jaar bij de Culinaire Academie Nederland in Beverwijk in actie kwam tijdens de jaarlijkse kookwedstrijd. Helaas bleek het dit jaar niet mogelijk om een landelijke wedstrijd te organiseren. Maar als runner-up van vorig jaar is hij gevraagd om ons land dit jaar te vertegenwoordigen. 

Bas werkt in de keuken van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden. Directeur-eigenaar Alco van Berkel is trots op zijn jonge veelbelovende medewerker. Van Berkel geeft aan dat Bas het afgelopen jaar veel vooruitgang heeft geboekt.

Van 4 tot en met 8 oktober 2023 vertegenwoordigt Jonker Nederland in de internationale finale in Istanboel, waar twintig landen strijden om de hoogste eer. Hij wordt begeleid door Rutger van der Hoeven van restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand uit Amsterdam, de winnaar van vorig jaar.

Blackbox

Bas is op 15 mei beoordeeld op de criteria die ook zullen gelden bij de internationale wedstrijd middels een blackbox. Hierin zaten een aantal verplichte ingrediënten welke terug moesten komen in zijn menu. 

Tijdens de bereidingen in de keuken werd aandacht besteed aan kooktechniek, hygiëne en duurzaamheid. Het driegangenmenu dat Bas had bereid werd geproeft door vakgenoten, die beoordeelden de gerechten op presentatie, evenwichtigheid, cuisson en smaak. 

Direct na afloop zijn de bevindingen, aandachtspunten en aanbevelingen met Bas gedeeld. Ook zijn afspraken gemaakt over stages en trainingen, zodat Bas zich zo optimaal mogelijk kan voorbereiden.

Over Chaîne des Rôtisseurs

Chaîne des Rôtisseurs is een vereniging met een goede smaak. Als lid lunch of dineer je in de betere restaurants in het land. De vereniging heeft als doel om gezamenlijk culinair te genieten op een vriendschappelijke wijze. De Chaîne heeft bijna 25.000 leden wereldwijd, verdeeld over 80 landen. Ieder land, ofwel iedere Bailliage, houdt maandelijks lunches,  diners en wijnproeverijen voor haar leden.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), WTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocola

Vorig artikel

Rik Jansma nieuwe chef Landgoed de Salentein in Nijkerk

Volgend artikel

Robert Heida over Italian Espresso Martini

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.