Ayesta van Hoek: ‘Bij bloed trakteren op tompoucen’
Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Ayesta van Hoek van restaurant De Koetsier in Boxtel.
Wat is jouw guilty pleasure?
‘Tompoucen! We hebben daarom bij restaurant De Koetsier de regel dat als iemand in de keuken zich in de vingers snijdt of iemand in de bediening zich snijdt aan bijvoorbeeld een kapot glas, hij of zij moet trakteren. En wel op tompoucen voor het hele team. Uiteraard vragen we bij een diepe snee of veel bloed wel eerst even of het goed gaat, maar daarna galmt er ‘tompoucen’ door de keuken!’
Thuis in mijn koelkast staat altijd…
‘Wijn. Dat klinkt alsof we niet zonder kunnen, maar we hebben thuis altijd wel één of twee flessen witte wijn koud liggen. Voor na een drukke avond of juist om de pijn weg te drinken na een heel rustige avond. (Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we iedere avond na de fles grijpen).’
‘Wat je ook altijd in onze koelkast vindt, is skyr. Daar ontbijten we elke ochtend mee, om de calorieën toch enigszins in de gaten te houden, haha.’
Wat doe je om fit te blijven?
‘We hebben een dochtertje van 1. Het houdt mij en mijn man behoorlijk fit om daar elke dag mee te sjouwen van hot naar her, en haar bezig te houden. Verder houdt muziek mij rustig thuis en dus mentaal fit. En dan het liefst Danny Vera of Bløf.’
Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘We luisteren vooral gezellig meezingers overdag. Dat varieert van nummers uit de top 2000 tot Snollebollekes.’
Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart?
‘Zwezerik, I love it! Ik vind het een super mooi ingrediënt om mee te werken en varieer eindeloos met bijgerechten en sauzen die mooi aansluiten bij een krokant gebakken stukje zwezerik! Je komt het helaas steeds minder vaak tegen en daarom hebben we ook echt vaste gasten die specifiek voor dit product naar ons toe komen.’
Vakantie. Ik ga graag naar…
‘Het liefst naar zo verschillende mogelijke landen, om zoveel mogelijk andere eetculturen te leren kennen. Zolang de zon er maar schijnt! Verder vind ik het heerlijk om lokale markten af te struinen op zoek naar bijzondere ingrediënten. En ik eet graag bij lokale tentjes tussen de locals om zo ‘echt’ mogelijk te eten en me aan te passen aan de eetcultuur van het vakantieland.’
Als ik zelf uit eten ga, dan doe ik dat graag bij…
‘Zaken die ongeveer op hetzelfde niveau koken als wijzelf. Ook daarbij geldt eigenlijk graag zo vaak mogelijk naar verschillende zaken. Vooral om te kijken wat anderen doen en daar inspiratie uit te halen. De Treeswijkhoeve staat nog hoog op mijn lijstje, evenals een keer een mooie zaak van Gordon Ramsay. Puur voor de beleving.’
Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘Daar kan ik op dit moment nog niet heel veel over zeggen, maar het heeft zeker iets te maken met mijn passie voor chocolade en de bonbons die we nu al zelf maken bij De Koetsier. Wordt vervolgd…’
Lees ook:
In deze keukens hebben vrouwen het voor het zeggen
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Arditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint, WTOL-Academy, Zeeuwsche Zoute, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.