Uit in mijn woonplaats

Anneke de Bundel over haar Doesburg

In de tweede aflevering van onze maandelijkse rubriek ‘Uit in mijn woonplaats’ komt travelblogster Anneke de Bundel aan het woord. Deze reislustige vrouw kijkt nu eens niet rond in IJsland, Spanje of Berlijn, maar lekker in eigen stad, in haar Doesburg.

Anneke woont alweer bijna een kwart eeuw in Doesburg en dat is lang voor een wereldburger die in België geboren werd, haar hart aan New Orleans verloor, in Spanje studeerde en de liefde in New York aantrof.

‘Per toeval kwam ik in de Hanzestad terecht. Mijn man had gesolliciteerd naar een baan waarvan ik dacht dat het onder de rook van Rotterdam lag. In plaatst daarvan bleek het op de grens met de Achterhoek te zijn. Dat krijg je als je je topografie niet bijhoudt.’

‘Doesburg is mooi, middeleeuws en ik geniet iedere keer dat ik met de honden loop van de IJssel en de natuur er om heen. Mijn favoriete adresjes:’

1. Caldo e Freddo
Dit restaurantje, begonnen als een ijs- en tapasbar met goede wijn, ligt op het mooiste pleintje van Doesburg. Als de zon schijnt en je op het terras zit, waan je je in Italië vanwege de middeleeuwse panden om je heen. Ik kom er graag op vrijdagavond rond borreltijd om het weekend te vieren en een daghap te eten. Het eten is prima en vriendelijk geprijsd. Saluti!

Caldo e Freddo

2. Het Kunstlab
Het Kunstlab is een winkel van en door plaatselijke kunstenaars, die ook workshops verzorgen. Een ontzettend leuk initiatief. Ik koop er graag cadeautjes en kom regelmatig met iets voor mezelf thuis. Iedere kunstenaar die lid is, mag werk tentoonstellen. Dit kunnen schilderijen zijn, maar ook bijvoorbeeld vazen van hergebruikt plastic of glas.

Kunstlab Doesburg

3. La Boucherie
La Boucherie is een goed restaurant in de Doesburgse binnenstad. De service is goed evenals het eten. Het heeft een terras aan de achterzijde. Hier gaan we naartoe als er iets bijzonders gevierd moet worden. Het restaurant heeft terecht een Michelinvermelding.

Bistro La Boucherie Doesburg

4. Snoepwinkel LekkerszenZo
Ik ben geen zoetekauw, maar vind dit een ontzettend leuke winkel. Dat komt door de uitstraling en de hartelijke manier waarop je door de uitbaters ontvangen wordt. Voor kinderen is het een paradijs. Er kunnen hier ook kinderfeestjes worden gehouden, waarbij je je eigen snoep maakt.

5. Table d’hôtes Doesburg
Ben je in Doesburg en wil je wel eens bij de lokale bevolking aanschuiven voor een maaltijd? Dat kan iedere 6 weken bij de Table’d’hôtes Doesburg. Drie amateurkoks koken dan voor ongeveer 20 mensen. Je zit aan een lange tafel en krijgt een viergangendiner. De ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Table’d’hôtes Doesburg

6. Cultureel programma Gasthuiskerk
Een van de mooiste aanwinsten van de laatste tijd vind ik het culturele programma van de Gasthuiskerk. Op het gebied van muziek, schrijvers en optredens bieden ze echt een bijzonder programma voor een relatief kleine gemeenschap. Van vermaarde schrijvers tot internationale cabaretiers en jazztrio’s. Een bezoek meer dan waard.

Gasthuiskerk Doesburg

 

Anneke de Bundel
Anneke is (reis)journalist en maakt samen met fotografe Nicole Franken Anneke de Bundelnaam als de dames Nomad&Villager. Als storytellers schuimen ze de wereld af voor verhalen. Van Irak tot Istanboel en van Doesburg tot Dayton tekenen ze verhalen op van gewone mensen overal op de wereldbol. Op Facebook delen ze hun vondsten en tips op culinair en toeristisch gebied en geven ze commentaar op de wereld. Op Instagram brengen ze de wereld in beeld en op Twitter delen ze hun verhalen.

Vorig artikel

Hotels van Oranje 30 jaar: 30 procent korting op kamer

Volgend artikel

Vlog: Groenten van Schouwen-Duiveland in de hoofdrol

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.