Nieuws

Ambachtskazen uit Cheese Valley in en rond Woerden

Wil je iets van kaas weten, dan moet je in Woerden zijn. Samen met Krimpenerwaard, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk ook wel Cheese Valley genoemd. De regio ademt Nederlandse kaas uit en voor ChefsFriends.nl een reden om de leukste kaasboerderijen van Cheese Valley op een rij te zetten.

Boerderij Janmaat – Woerden
Boerderij Janmaat ligt aan de rand van Woerden, tussen Woerden en Nieuwerbrug. De overheerlijke Boerenkaas wordt bereid zonder kleurstof of conserveringsmiddelen; dit zorgt voor een zuivere smaak. De boerenkaas is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot Cum Laude Kaas!
www.kaasboerderij-janmaat.nl/

Boerderij de Wit – Harmelen
Boerderij de Wit is een melkveehouderij met kaasmakerij waar het hele proces plaatsvindt; van koe tot kaas. Het goed verzorgen van de dieren vinden ze op boerderij de Wit het allerbelangrijkste. De Boerenkaas is puur, eerlijk en echt en dat proef je. Je vindt hier Boerenkaas, Meikaas en Graskaas! De verhalen achter deze kazen (bv meikaas uit de maand mei) vind je op de website:
www.dewitboerenkaas.nl/

De Houdycker (blauwe klaver) – Kamerik
Het motto van Matthijs en Maaike van kaasboerderij De Houdycker is: ‘koeien horen in de wei’. De vrije en ruime beweiding zorgt voor een heerlijk smakend en verfijnd kaasproduct. Van melk tot Blauw Klaver, de overheerlijke schimmelkaas, het gehele proces wordt ambachtelijk uitgevoerd.
www.blauwklaver.nl/

Zuivelboerderij Doruvael – Montfoort
Zuivelboerderij Doruvael draagt milieu, natuur en landschap een warm hart toe. Ze gebruiken zo min mogelijk kunstmest om zonder milieubelasting toch een goede grasproductie te bereiken. De koeien geven hierdoor de beste melk en dat proef je terug in het unieke kaasje: Le Petit Doruvael.
www.doruvael.nl/

Kaasboerderij de Graaf – Bodegraven-Reeuwijk
Ambachtelijke boerenkaas bij www.kaasboerderijdegraaf.nl.

Kaasboerderij Schep – Krimpenerwaard
Jaarrond wordt op deze boerderij van de melk van onze 500 koeien kaas gemaakt. Naast kazen van 25 kg, 30 kg en ook truffelkaas, worden er dagelijks kazen gemaakt van wel 60 kg! Dit gebeurt al bijna 50 jaar. 600 Liter melk levert 1 kaas van 60 kg op.
www.kaasboerderijschep.nl

Goud Kaashuis – Gouda
Maurice van het Gouds Kaashuis uit Gouda staat bekend om zijn zelfgemaakte pittig belegen Boerenkaas. Deze rauwmelkse kaas wordt gemiddeld 9 maanden gerijpt maar heeft soms een maandje langer nodig om de juiste smaak te krijgen. Naast pittig heeft de kaas een klein zoetje en is niet zout maar wel smaakvol. De kaas rijpt op de boerderij en voor Maurice zijn het toch een beetje zijn kindjes.
www.goudskaashuis.nl

Wie meer wil weten over kaas uit Cheese Valley of lekker wil proeven, kan terecht bij Kaaspakhuis Woerden. Een hypermodern kaaspakhuis waar alles in het teken staat van leren, kijken en proeven. Kaaspakhuis Woerden is gevestigd aan de Emmakade in Woerden.

Vorig artikel

Video: Duinhotel Tien Torens nieuw in Zoutelande

Volgend artikel

Verrassingsmenu met Prosecco bij Meijer’s in Medemblik

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.