Expertblog

Alcoholvrij: een trend of een gewoonte?

Expertblog – We horen steeds meer over alcoholvrij. Niet alleen de adviezen en reclames, maar ook de ervaringen van velen die bewust geen alcohol (meer) drinken. Mensen slapen beter, presteren (daardoor?) beter, zijn relaxter, meer geconcentreerd en voelen zich gezonder.

Meer dan 20% van de bevolking boven de 30 jaar wil of kan geen alcohol drinken. Boven de 75 jaar is dat zelfs 30% (bron CBS). De redenen variëren. Een grote groep drinkt geen alcohol voor de gezondheid of door een (geloofs)overtuiging.

Ook groeit de groep die tijdelijk voor alcoholvrij kiest in verband met medicatie gebruik, dieet of zwangerschap, voor veiligheid in het verkeer, helder wil zijn op werk of traint voor een sportprestatie. Ook zijn er jongeren die mee willen proosten, maar nog geen 18 jaar zijn.

Landelijke initiatieven
Door de vele initiatieven die er landelijk, maar ook wereldwijd zijn, worden mensen aangemoedigd (tijdelijk) het glas te laten staan. Dit zijn bijvoorbeeld: Drink alcoholvrij, 0.0, Dry January, BoB en het initiatief voor in de huidige ‘vastentijd’: IkPas. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf.

Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Door leerervaringen op te doen in de IkPas-periode word je je bewuster in het maken van een keuze om wel of niet te drinken, doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend (https://ikpas.nl/).

Alternatieven
Voor mensen die niet tijdelijk, maar voor langere tijd geen alcohol mogen of willen drinken, maar wel de beleving willen blijven ervaren, biedt La Source 15 jaar alcoholvrije alternatieven. Deze kwalitatieve producten leveren wij aan vele slijters, wijnleveranciers en groothandels.

De horeca toont ook steeds meer interesse voor de beste alternatieven. De gasten waarderen het enorm als er mooie alcoholvrije wijnen of bubbels aangeboden worden. Zo kunnen mensen die vanwege gezondheidsredenen, zwangerschap of wat voor reden dan ook geen alcohol gebruiken, toch mee proosten op een gezellige avond!

Belangrijke feiten van alcoholvrije wijn
Waarom is alcoholvrije wijn dan nog niet in elke horecagelegenheid te vinden? Veelal omdat de kennis ontbreekt. De gastheren en -vrouwen willen natuurlijk alleen producten aanbieden die zij kennen, waar zij achterstaan en die het beste zijn voor hun gasten. Want, wat biedt je de gasten die om alcoholvrije wijn vragen? De belangrijkste kenmerken van alcoholvrije wijn zijn:

  • Alcoholvrije wijn is gewone wijn waar achteraf de alcohol zorgvuldig uit is onttrokken.
  • Voor goede alcoholvrije wijn is een kwalitatieve basiswijn nodig. Zoals ook voor alcoholhoudende wijnen geldt, de ene wijn is de andere niet.
  • Door het de-alcoholisatie proces zit er ook gemiddeld 66% minder calorieën in alcoholvrije wijn. Dit maakt het ook voor mensen die op een dieet zijn ook een interessant alternatief.
  • Alcoholvrije wijn mag alcoholvrij heten tot 0,5% alcohol. Alle wijnen in het assortiment van La Source vallen daar ruimschoots binnen met 0,00% tot 0,2% alcohol. Daardoor wordt vaak omschreven als “sporen van alcohol”. Dat is te vergelijken met het natuurlijke alcoholpercentage in overrijp fruit of verse sappen.

Kennismaken met alcoholvrije wijn
La Source weet dat alcoholvrij geen trend is, maar de start van een nieuwe levensstijl. Voor veel mensen is ‘bewust leven’ een belangrijk onderwerp. Maar we willen wel blijven genieten en beleven. Hierbij sluiten de natuurlijke producten van La Source naadloos aan en dat willen wij iedereen laten zien, proeven en voelen!

Van 21 t/m 25 februari vindt de populairste zwangerschapsbeurs van Nederland plaats: De Negenmaandenbeurs. Daar kunnen alcoholvrije wijnen natuurlijk niet ontbreken. La Source staat dit jaar voor de achtste keer op deze beurs. Bezoekers kunnen op stand 11-215 komen proeven wat voor heerlijke alcoholvrije wijnen en dranken La Source op de Nederlandse markt zet. Natuurlijk zijn er geweldige beursacties om meteen een voorraadje in te slaan!

Profiel Wiljan Dorrepaal

Wiljan Dorrepaal is opgeleid als gastheer en sommelier en sinds zes jaar eigenaar van La Source, importeur van een kwalitatief assortiment aan alcoholvrije wijnen en dranken. Hij levert aan slijters en horeca. Wiljan weet het zeker: een lunch of diner is smaakvoller met een glas alcoholvrije wijn en proost ook nog eens gezelliger dan een glas appelsap of water. La Source Levert aan diverse restaurants: De Goede Gooier (Blaricum), Kaatje bij de Sluis, (Blokzijl), In den Rustwat (Rotterdam) Wijnbar Zies (Utrecht), De Tos (Weert), Wollerich (Sint Oedenrode) en De Leuf (Ubachsberg). La Source Nederland, wiljan@la-source.nl.

Vorig artikel

Geitenbokkendiner bij RIJKS in Amsterdam

Volgend artikel

Wijnproeverij met lunch bij Herberg Onder de Linden

De auteur

Wiljan Dorrepaal

Wiljan Dorrepaal