Nieuws

Achttien horecazaken ontvangen award van Gault&Millau

Gault&Millau heeft maandag 13 februari de nieuwe (online) culinaire gids gepresenteerd. Tijdens de presentatie van de 2023-editie in het Utrechtse Tivoli werden eveneens awards uitgereikt. Achttien horecabedrijven mochten het podium op om in evenzoveel categorieën een onderscheiding in ontvangst te nemen.

Dit zijn de categorieën en de daarbij behorende winnende bedrijven:
* Chef van het Jaar: Jan Sobecki van Tribeca in Heeze
* Jonge Topchef van het Jaar: Guido Braeken van Julemont in Wittem
* Gastvrouw van het Jaar: Caroline Berends van De Nederlanden in Vreeland
* Lifetime Achievement Award: Paul Fagel, voormalig chef van Het Arsenaal in Naarden
* Best Dutch Chef Abroad: Nick Bril van The Jane in Antwerpen
* Sommelier van het Jaar: Margot Los van café Parlotte in Amsterdam
* Wijnkaart van het Jaar: Central Park in Voorburg
* Cocktailbar van het Jaar: Law & Order in Amsterdam
* Prijs-plezier van het Jaar: Harry’s in Maastricht
* Ontdekking van het Jaar: restobar Rosie in Utrecht
* Nieuw chef on the Block: Yornie van Dijk van Basiliek in Harderwijk
* Dessert van het Jaar: Ollie Schuiling van Kasteel Heemstede in Houten
* POP (popular) of the Year: pizzeria Klaproos in Amsterdam
* Terras van het Jaar: Vista in Willemstad
* Aziatisch restaurant van het Jaar: Taiko in Amsterdam
* Ambachtsman van het Jaar: Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn
* Bistronoom van het Jaar: Putaine in Rotterdam
* Groenterestaurant van het Jaar: De Kas in Amsterdam

Chef van het Jaar 2023
Over Chef van het Jaar 2023, Jan Sobecki van restaurant Tribeca in Heeze schrijft de gids: ‘De chef van het jaar is er een met een brandende ambitie en drive om uit te blinken. De speelse verfijning rond subtiele, evenwichtige smaakcombinaties kenmerken zijn stijl. Jan Sobecki, is met zijn restaurant Tribeca uitgegroeid tot één van de absolute eetadressen van het land’.

Jonge Topchef van het Jaar 2023
Guido Braeken van Julemont – Château Wittem in het Limburgse Wittem wordt als Jonge Topchef van het Jaar 2023 bejubeld om zijn rappe tempo waarin hij uitgegroed is tot een ware sensatie: ‘Ondanks zijn jonge leeftijd leidt hij een team alsof hij nooit iets anders gedaan heeft. Zijn basis is klassiek Frans, met toevoegingen vanuit de hele wereld. Deze jonge chef zorgt voor uitermate bewerkte gerechten met zeer geraffineerde, eigentijdse twists en verrassende smaakcombinaties. Keukenpassie en klasse alom’.

Gastvrouw van het Jaar 2023
Over Caroline Berends van De Nederlanden in Vreeland die als Gastvrouw van het Jaar 2023 is uitgeroepen, meldt Gault&Millau: ‘Een gastvrouw die let op de details, kleine subtiliteiten in combinatie met een exceptionele dosis empathie en een waar gevoel voor gastvrijheid. Bedient haar gasten charmant en bedachtzaam en dat met ogenschijnlijk speels gemak. Zij laat het gemakkelijk lijken en als iets gemakkelijk lijkt, dan is het vaak ongelofelijk goed.’

Over Gault&Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’, Terras van het Jaar’ en ‘Bistronoom van het Jaar’. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Torben Bouterse: ‘Koud pilsje met gemengde nootjes'

Volgend artikel

Twee restaurants als ‘hoogste nieuwkomer’ in gids Gault&Millau

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.