Blog

5 Voorjaarswijnen om de lente te vieren

De voorjaarszon trekt ons naar buiten en verwarmt ons gezicht. We ruiken het vers gemaaide gras, het natte bos en de zilte zeelucht. Na een heerlijke lentewandeling is het tijd voor een lekker glas wijn. Vinoloog Ruud Weterings tips 5 voorjaarswijnen.

We zetten de ramen en deuren weer open en op tafel staat een fris ruikende bos voorjaarsbloemen. Als de lentezon prikt, gaan we er op uit voor een ontspannende picknick in het lentezonnetje aan het water met het geblaat van vrolijke schapen op de achtergrond. Thuis zetten we een zomers muziekje op tijdens de grote voorjaarsschoonmaak. En we gaan naar de kapper en kopen op de terugweg een nieuwe outfit.

Bij dit lentegevoel schenken we graag een glas wijn. Frisse witte wijnen? Of toch fruitig? Of misschien wel vol wit? Vinoloog Ruud Weterings, tevens docent aan de WTOL Academy, inspireert ons met 5 verrassende voorjaarswijnen. Santé!

Drostdy-Hof Chardonnay, Zuid-Afrika
“Deze lichtgele wijn met zijn geelgouden fonkeling heeft het frisse van citrusfruit, het exotische van rijpe ananas en mango en het zachte en zwoele van vanille. Het is een ronde, romige wijn met een zachte, pittige afdronk. Een milddroge borrelwijn die ook geschikt is om bij lichte gerechten te serveren.”

Campo Q Airén, Spanje
“Verfrissend, fruitig, puur en zuiver. Op een lekkere manier licht met het sappige van appel en ananas en het lichtkruidige van kamille. Droog met een zachte afdronk. Gemaakt van 100% biologisch åverbouwde airéndruiven uit Cuenca, 130 km ten zuidoosten van Madrid in La Mancha.”

Schloss Reinhartshausen Riesling Trocken, Duitsland
“De basiswijnen van deze Cuvée worden streng geselecteerd om de voor dit jaartal meest optimale wijn te verkrijgen. Daarbij worden de hogere kwaliteitstrappen Kabinett, Spätlese en Auslese zonder pardon gedeclasseerd om de kwaliteit zo goed mogelijk te maken. In de wijn treft men het typische Riesling bouquet aan, dat in de smaak gecompleteerd wordt door een mooi samenspel van fruit en zuur, waaruit blijkt over welk een potentieel deze wijn beschikt.”

Andean Condor Peak Sauvignon Blanc, Argentinië
“Bleekgeel met groene reflexen. In neus en smaak citrus- en tropisch fruit met impressies van vers gemaaid gras. Mooie frisse en tegelijkertijd zachte afdronk. De wijn is op dronk en komt optimaal tot zijn recht wanneer hij geserveerd wordt tussen de 8 en 10 graden en bij voorkeur binnen 2 jaar na de oogst gedronken wordt. Heerlijk als aperitief en te combineren met (gerookte) vis, sushi, sashimi, salades, kip, kalfs- en varkenvlees en geitenkaas.”

LaRoche Chablis, Frankrijk
“Bleekgouden wijn met een lichtgroene weerschijn, een bijzonder fris en mineralig bouquet en een heerlijke, krachtige en droge smaak.”

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie kun je terecht op de website https://wtol-academy.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Photo by Douglas Lopez on Unsplash

Vorig artikel

Nederlandse sterkoks promoten asperge in Zwitserland

Volgend artikel

Bier-spijslunch bij Herberg Onder de Linden in Aduard

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.