Nieuws

3 x Nederlandse wijn bij Hollandse asperges

Culinair Nederland veert op nu het witte goud weer uit de grond komt. Maar wat schenken we daar eigenlijk bij? We selecteren drie bekroonde Achterhoekse wijnen om te schenken bij asperges.

Het geheim van Francoise 2015 van Wijngoed Montferland
Een wijn met een lekkere geur van groen en geel fruit, appel, peer, witte aalbes en een florale toets van acacia. Een opwekkende, spannende geur. De wijn is krakend vers als de lente en op het palet is de wijn mooi droog met verfrissende, markante zuren die prachtig in balans zijn met de alcohol en de knisperende fruitigheid.

Cuvée speciaal wit 2015 van Wijngoed Avitera
Een lekkere rijpe en fijne wijn. Iets zoetig geparfumeerd naar kamperfoelie en een mooie toon van honing met een exotische toets. Een vrolijke impressie van citroen is ook nog te ontdekken. Een aangename geur die direct naar een slok doet verlangen. Een volle smaak boordevol sap en frisse zuren. De smaakintensiteit is beschaafd en mooi in balans.

Solaris 2015 van Wijnboerderij ’t Heekenbroek
In de neus is de wijn mooi rijp en vooral geurend naar zoet, geel fruit met een vleug van exotisch fruit. Abrikoos, perzik en ananas zijn mooi in de aanlokkende geur aanwezig. In de mond is de wijn rond en vol met zachte zuren. De fruittonen blijven mooi overeind in de smaak en vormen een sappig geheel.

De drie bovenstaande wijnen zijn onlangs bekroond tijdens de verkiezing om de beste Achterhoekse aspergewijnen. In de jury onder andere wijnexpert Edwin Raben.

De Achterhoek is met meer dan 20 wijngaarden de grootste wijnstreek van Nederland. In 2004 werden de eerste zestigduizend wijnstokken geplant. Inmiddels staat de regio bekend om de kwaliteitswijnen.

Videodagboek Nederlandse wijnboer

Vorig artikel

Jonathan Karpathios brengt ‘Echt Eten’ naar Amsterdam

Volgend artikel

Dit is het verschil tussen asperges van warme en koude grond

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.