Boeken

‘12X Wijn Weekendje Weg’ is nieuw boek met wijnparels van eigen bodem

Boeken – Wijn is een beleving, en al helemaal in Nederland. Schrijver en vinoloog Peetra van der Knaap biedt met haar boek 12X Wijn Weekendje Weg de wijntoerist een compleet en verrassend overzicht van eigen bodem. Zo keek zij verder dan de bekende namen en ging ze persoonlijk op zoek naar hotspots voor lunch, diner en overnachting, om de wijnbeleving compleet te maken.

12X Wijn Weekendje Weg is reisgids, achtergrondinformatie, naslagwerk en Nederlands overzicht ineen. ‘Mijn doel was om voor elke Nederlandse provincie de mooiste wijngaarden en bevlogen wijnboeren uit te lichten’, vertelt de auteur en wijnliefhebber.

Van der Knaap vervolgt: ‘Maar gaandeweg ontstond er een echte gids, zowel in de provincies zelf als in Nederland als wijnland. Dat maakt dit boek uniek. Zin in een wijn-weekendje-weg? Je slaat het open, zoekt een wijngaard voor in de middag, een bijzonder wijnrestaurant voor het diner en een unieke overnachting als afsluiter. En dat zijn niet de standaard namen. Ik heb parels ontdekt die ik met iedereen wil delen.’

Achterin het boek vindt de lezer een verklarend register met alle termen en informatie, zodat ook de beginnende liefhebbers ermee uit de voeten kunnen.

Thérèse Boer
Van der Knaap zegt blij te zijn dat Nederlandse wijnen op dit moment zoveel erkenning krijgen. ‘Elke provincie huist wijngaarden die de aandacht verdienen en boeren wiens verhaal ik wilde horen. Ja, ik heb ze allemaal zelf bezocht, de kilometerteller stond op 7.000. Maar het is zo heerlijk om juist in ons eigen land op pad te gaan, dat kan ik iedereen aanraden’.

‘Zo ontdekte ik de meest noordelijke wijngaard en ontving ik tips van de sommeliers van nu. Professionals en gastronomen die weten waar ze het over hebben. Goede wijn is een ervaring die je deelt. Het is toch extra bijzonder dat wijngoeroes als Thérèse Boer van De Librije en Petro Kools en Margo Reuten van Da Vinci hun geheime adresjes aan mij prijsgaven. Thérèse is een verdienstelijk wijnmaker met eigen Nederlandse wijnlijn: De Kus van Thérèse. En Petro is aangesteld als ambassadeur Limburgse wijnen 2020.  Ik word er echt blij van dat wijn van eigen bodem nu zo actueel is.’

Stan Beurskens
En leerzaam is 12X Wijn Weekendje Weg ook. Peetra interviewde Oenoloog Stan Beurskens over de verschillende Nederlandse druivenrassen en sommelier Koen van der Plas over de gastronomische inzetbaarheid van Nederlandse topwijnen. Het boek bevat 55 wijngaarden, die overzichtelijk te vinden zijn op de 12 toegevoegde kaarten. Van der Knaap: ‘Mijn doel was om werelden samen te brengen. Wijngaarden en horeca, Nederlandse wijnen, gastronomen en sommeliers. De wereld van wijn kent allerlei facetten. Mijn boek brengt de lezer een totaalervaring.’

Er is een website in het leven geroepen die begint waar het boek eindigt: wijnweekendjeweg.nl biedt actuele updates en frisse nieuwtjes. Het boek is te bestellen via https://www.trichisboeken.nl/site/boeken/zojuist-verschenen/12x-wijn-weekendje-weg-in-nl/ .

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Team De Librije wint Nederlandse Copa Jerez 2020

Volgend artikel

Onze selectie voor jouw winterse kaasplank

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.